Zahájili jsme posezónní výprodej. Využijte slevu 10% na veškeré zboží

Jak vybrat snowboard

Ať už jste začátečník nebo pokročilý jezdec, správně vybrané prkno je základ. Lépe tak budete zvládat jízdu a brzy sami poznáte ten skvělý pocit z perfektního pojezdu. V první řadě si ale musíte ujasnit, k jaké jízdě vlastně chcete snowboard používat.

V případě, že chcete brázdit sjezdovky nebo si užívat ve snowparku, pak zvolte prkno pro tzv. freestyle. Jedná se o prkna, která pokročilejším jezdcům umožňují snadnější skoky, jízdu po zábradlí i nejrůznější triky. Jsou snadno ovladatelná, proto jsou ideální i pro ty, kteří teprve začínají.

Jestliže budete prkno využívat v neupraveném terénu, volné přírodě a mimo sjezdovky, pak si vyberte to, jež je určeno pro freeride. Jsou delší, mají vyšší špičky a lépe tak po sněhu „plavou“. Inserty jsou posunuty k patě tak, aby se právě ta pěkně bořila do sněhu a špička byla ve vzduchu.

Pokud si nejste jistí, kterým směrem se chcete profilovat, vhodné jsou snowboardy allaround, tedy jakási univerzální verze. Všestranná prkna jsou nejpopulárnější, protože se hodí pro začátečníky i pokročilé.

Speciální kategorii pak tvoří profesionální prkna pro závodníky. 

Podle zkušeností

Při výběru by se dalo uplatnit jednoduché pravidlo: čím méně zkušený jezdec, tím měkčí a kratší snowboard. Lépe se totiž ovládá, nejsou tolik znát chyby a v neposlední řadě se na něm nedosahuje příliš vysoké rychlosti. Stejně tak se tento typ prkna hodí pro děti a ženy, protože jsou lehčí.

Podle vlastností 

Šířka snowboardu

Ve většině případů je standardní šířka dostačující. Ti, kdo mají ale nohu větší než č. 12, by se měli poohlédnout po širším prkně (označení wide), aby jim špičky boty nevadily v obloucích. Pro ženy a děti jsou konstruovány i užší snowboardy.

Délka

Jak už bylo zmíněno, délka závisí od stylu jízdy. Obecně platí, že hrana prkna by měla být ve výšce brady s tolerancí 5 cm. Těžší váhy berou prkna u horní hranice délky, lehké váhy pak kratší.

Konstrukce

Aby prkno dlouho vydrželo a po letech stále pěkně pružilo, je podstatné dřevěné jádro. Důležité jsou také kvalitní ocelové hrany a skluznice, jež dobře saje a následující voskování tak jen podtrhne kvalitu.

Vázání

Tuto nezbytnou součást každého snowboardu vybírejte také pečlivě. Díky správně zvolenému se energie jezdce lépe přenáší do prkna a to se stává ovladatelnějším. Liší se od sebe použitými materiály, propracovaností upínání nebo jinými speciálními vlastnostmi. Nejrozšířenější vázání je měkké, jež se hodí pro freeride i freestyle.

Vyberte si snowboard u nás v e-shopu v kategorii snowboarding.